KASIH PENGHULU UMMAH

KASIH PENGHULU UMMAH

Nabi Muhammad mempunyai tubuh yang sempurna sesuai dengan diri seorg pahlawan.
Badannya tegap
Rupa paras kacak
Menggerunkan sesiapa yang memandangnya namun sikap dan perilakunya mengubah persepsi.Ali bin Abdul Mutalib,sepupunya pernah berkata, “pertama kali orang melihat wajah Nabi Muhammad,pasti orang itu berasa gerund dan takut kerana kehebatan wajahnya.Namun jika orang itu tinggal lama dengan Nabi Muhammad,orang itu akan berasa kasih dan saying padanya.
Ibnu Mas’ud melaporkan ada seorang lelaki yang dibawa ke hadapan Nabi Muhammmad pada hari Pembukaan Kota Makkah.Lelaki itu berbicara ketakutan dan dengan tubuh yang gementar.Nabi Muhammad berkata kepadanya, “Tenanglah hatimu dan hentikan rasa gementar itu. Aku ini bukan raja, tetapi aku ini hanya anak daripada seorang wanita quraisy yang biasa makan daging kering”.

Kasih sayangnya bukan sahaja kepada kanak-kanak yang gemar bermain dengannya tetapi juga kepada makhluk-makhluk Allah yang lain.

KASIHNYA PADA BINATANG
Pernah suatu masa, ada kucing tidur di atas kainnya.Oleh kerana Nabi Muhammad perlu menggunakan kain itu,beliau menggunting kain itu tanpa mengejutkan si kucing yang sedang lena tidur.

Nabi juga kasihkan kambing.
Apabila nabi sedang makan kurma.tangan kanannya memegang buah untuknya manakala tangan kirinya pula diletakkan buah kurma muda untuk dimakan oleh kambing itu.

Nabi melarang orang menyembelih binatang yang banyak susu kerana susu banyak manfaatnya juga pada manusia.

Semasa dalam perjalan Fathu Makkah , tentera –tentera Islam berselisih dengan seekor ibu anjing yang sedang menyusukan anaknya.Nabi Muhammad mengarahkan salah seorang anggota tenteranya menjaga anjing itu supaya tidak diganggu oleh tentera lain.Kasihnya baginda pada binatang walau ketika melaksanakan misi penting menjadikan baginda begitu teliti dan cermat.

Salah seorang sahabat baginda mengambil dua ekor anak burung dari sarangnya. Ibu burung itu terbang melayang-layang atas kepala sahabat itu dan berbunyi…seolah-olah marah dengan kelakuan sahabat itu.Apabila Nabi Muhammad tahu..baginda segera mengarahkan sahabat meulangkan anak burung itu ke sarangnya.

Nabi Muhammad juga pernah berkata, “jika kamu mengenderai binatang ,tunaikanlah hak binatang itu.Jangan memperlakukan haiwan itu seperti syaitan”
Banginda juga berpesan..”Allah melaknat orang yang memotong anggota badan haiwan,sedangkan haiwan itu masih bernyawa.Baginda melarang melaga-lagakan binatang dan membuat tanda pada muka binatang peliharaan serta memukulnya di bahagian muka.Baginda juga marah orang mengkasi atau memandulkan haiwan hanya kerana tidak mahu haiwan itu beranak.
Apabila hendak menyembelih binatang, nabi Muhammad menyuruh melakukannya dengan baik dan jangan zalimi binatang itu.Gunakan pisau tajam supaya segera mati.

KASIHNYA PADA MANUSIA
Apabila bertemu orang lain,beliau terlebih dahulu memberi salam dan menghulurkan tangan.Tangannya tidak dilepaskan sehingga orang itu menarik tanganya.

Pada suatu ketika,nabi Muhammad berjiran dengan salah seorang wanita bukan Islam.Wanita itu sangat benci kepada nabi.Hampir setiap kali wanita itu melontarkan kotoran kepada nabi bila melalui jalan yang berhampiran rumahnya untuk kemasjid.

Suatu hari wanita itu jatuh sakit.

Apabila mengetahui keadaan wanita itudaripada jiran-jiran,nabi meminta isterinya menyediakan makanan dan buahan.Nabi membawa ke rumah perempuan tersebut.
Selepas mendapat keizinan, Nabi masuk mebawa buah tangan yang dibawa kepada wanita tersebut yang terlantar keseorangan

“Engkau rupanya”.wanita itu terperanjat apabila melihat yang datang adalah nabi yang selalu disakitinya.Wanita itu teresak-esak mengenangkan kebaikan nabimuhammad.
Nabi meminta wanita itu bersabar dan bertenang.Kemudian nabi pun pulang.Baginda terus melawat wanita itu sehingga sembuh…dan kasih saying baginda ini melembutkan hati wanita tersebut utnuk menerima Islam.

KASIHNYA PADA ALLAH
Mengatasi segalanya……

Kita bagaimana?

WHY I LOVE HISTORY

Sejarah memberi saya input yang menarik dan sangat berguna untuk bercerita dan menjadi panduan

Sejarah memudahkan saya memahami erti dan perjalanan hidup

Sejarah menjadi booster untuk saya MELAKAR SEJARAH.

There are WHY I LOVE HISTORY !

Anda bagaimana?